Képeink

2007. október 7., vasárnap

Több szálon futó cselekmény


Ez a poszt annak szentelődik, hogy elmeséljem eddigi (csekély) tapasztalatomat a sokszálasról. Leginkább a követés tűnt kérdésnek, úgyhogy mondom és mutatom :) Aztán meg majd mondok még mindenfélét :)

1. Ez a kiinduló helyzetem. Be van fűzve x szál, hogy melyik melyik, azt karikával jelölöm a mintán (ez kezdésnél nem szükséges, de itt már haladva vagyon). Általában 10 öltésenként fűzök új szálat, de ez nem kőbe vésett szabály, ahogy jobban kijön a mintán. Most a narancs elipszisben lévő 10-es blokk az áldozat.









2. Kiválasztok egy szimpatikus szálat - nekem sorban szoktak szimpatikusak lenni, de hát ez én vagyok :) -, és kihímzem vele a szembejövő szemeket, mondjuk itt most 5 soron keresztül, de ez szintén szabadon választott, és kibújtatom a következő előfordulásánál. Ez azért körülményektől is függ, nyilván ha a kibújásnál lenne közel s távol az utolsó abból a színből, kihímzem, és kivonom a szálat a forgalomból. Itt a képen a kékkel karikázott szálat választottam, a narancssárga keretben lévőket hímeztem, és a felső kék karikánál bújtattam elő. Amit kihímeztem, a mintán kihúzóval kihúzom, ahol kibújtattam, bekarikázom, hogy tudjam, ott egy szál van lógatva.




3. Ugyanezt eljátszom a következő szimpatikus szállal, lsd. zöld kör. Kihímzem, ami szembe jön, kibújtatom a következő előfordulásánál, színezek, karikázok.











4. Miután eljátszottam a fentieket az összes, adott területen lógó szállál, valamint befűztem és kihímeztem az új színeket is, így állok.











És akkor ez megy végtelen ismétlésekkel. Jön a következő 10-es blokk, fogom a szálat, hímzek, bújtatok, színezek, karikázok, stb stb.

Egyébként karikázni nem is lenne muszáj, de én így jobban látom, és a légüres térben ad valami fogódzkodót.

Felmerült már bennem is, hogy de ha úgyis kibújtatom a szálat, akkor miért nem hímzem ki az ott következő öltést? Erre még csak teóriám van, amit egyelőre nem tudok tesztelni, még egy kis haladás kell hozzá, de azért elmondom. Szóval amikor ilyen nagyon konfettis minta van, könnyen lehet ugye, hogy a következő öltés messzebb van, nem egyből a következő sorban, és ha csak úgy megyünk az üres vásznon, még ha be is van rácsozva, minél messzebb megyünk, annál nagyobb az esélye, hogy valahol félrebökünk. De ha nem húzunk el egyből egy színnel, ahogy haladunk a többivel, jó eséllyel kibukik, ha félrebújtattuk a szálat. És ha igen, akkor egyszerűbb javítani egy 5x10 soros részt, mint egy fél mintaívet. Még azért nem tudom tesztelni, mert egyelőre ugye tele van foltokkal a cucc, amikhez könnyű viszonyítani :) de ezek előbb-utóbb elfogynak.

Egyébként időt nem feltétlenül spórol vele az ember, ami előnyét látom azok a következők:
- Mivel én egy szállal hímzem, hurkolva nem tudom rögzíteni, ezért nekem mindenképpen egyszerűbb, hogy nem kell állandóan ki-be fűzögetni, rögzíteni, eldolgozni a fonalat.
- Egyértelműen kiváló módszer, ha ilyen iszonyatosan konfettis mintája van az embernek, szinte lehetetlen öltést kihagyni, benézni, elszámolni. Nyilván nagy, egybefüggő foltokból álló mintánál nem feltétlen éri meg állandóan szálakat befűzni, de ha jól értelmeztem az eredeti leírást, ott is azt írja a hölgy, hogy rugalmasan hímez :)
- Nagyban fejleszti a koncentrációs készséget :)))) de kb. a 3. sorozat után már látja a benne megbúvó egyszerűséget is az ember.

Valamint nyilván, ha valakinem már jól bejáratott módszere van, annak sem éri meg feltétlenül váltani. Nekem ez az első HAED-em, úgyhogy sokat nem veszíthetek alapon próbálkoztam :)

Szóval nekem egyelőre bejött. Aztán majd meglássuk, a vak is aszonta :)

Remélem, valamennyire érthető volt :)


4 megjegyzés:

Soleil írta...

Hú, Maczyka, nem semmi ez a leírás! Én sajnos nem bírnék így hímezni! De látom, neked bejött ez a módszer. Mondjuk az én módszerem is különleges, a sok-sok egybefüggő foltommal, amelyek egyszer majd összeérnek:-) Minden tiszteletem azoké, akik képesek erre a sokszálasra.

Andi írta...

Jaj de jó, hogy leírtad! Most már kezdem érteni, miért is jó a sokszálas. Lehet hogy kipróbálom.
Csak a sok színezgetés és karikázás zavar egyenlőre. Mert ha ezt nem kellene csinálni, akkor gyorsabb lenne ez a módszer, mint minden szálat elvarrogatni.
Még egy kérdés+1: Minden szálba új tűt fűzöl be? És hova teszed a szálakat, hogy ne zavarjanak?

Maczyka írta...

Soleil, eddig én is ilyen foltosan hímeztem, de eljött az a pillanat, mikor nem találtam foltokat :))))

Andi, a színezgetés-karikázás nem kötelező, csak én nem tudtam mást kitalálni a követésre, és színezgetni eddig is színezgettem a mintáimat, az az egy karika meg már nem oszt, nem szoroz :) Szóval ha valaki tudja másképp is követni a dolgokat, akkor ez elhagyható, főleg a karika.
Egyelőre egy tűvel csinálom, már többször gondoltam rá, hogy be kéne fogni több tüveket is, ha egyszer sort kerítek rá, beszámolok róla :) A szálakat, amik útban vannak, egyszerűen félrehajtom, illetve amikkel éppen nem foglalkozom, azokat összesodrom, és úgy vannak félrehajtva, elég jól úgy marad.

paradipe írta...

Maczyka! Tök szuper a leírásod! Lehet hogy majd kipróbálom, ha olyan részhez érek, ahol jól össze vannak keveredve a színeim. :)